New Zealand
29. mar. - 30. mar.

Kiwi/Thai-tour 2006
Franz Josef og Fox Gletscherne

 

Forside

Afrejse
til NZ

Auckland

Turen til Northland

Bay of Islands

På farm,
 Rasmus' fødselsdag

På Toppen

Coromandel
 vest

Coromandel
øst

Rotorua

Til sydøen

Abel Tasman nationalpark

Kaikoura

Hanmer
Springs

Arthur's
Pass

Hokitika

Gletscherne

Queenstown

Den sidste
tur i NZ

Vi er utrolig heldige med vejret på denne tur. Når det er dårligt vejr på Sydøen, er vi på Nordøen, og når det er dårligt vejr på Østkysten, er vi på Vestkysten. Vi har ikke fået mange dages regn, og det betyder, at vi har kunnet være udenfor næsten hele tiden. Vi har lige haft 6 dage på Vestkysten med strålende sol. Næsten alle vi har mødt har ellers været ret skuffede over Vestkysten, fordi det har været så dårligt vejr.

Vi så Franz Josef gletscheren i strålende solskin. Vi gik gennem regnskoven og ud i floddeltaet over små vandløb fra vandfaldene på vej op mod gletscheren. Man kan ikke komme helt hen til den, da der er stor fare for at få isblokke eller sten i hovedet. Men imponerende var det. Hvis man skal op på gletscherne, skal man have guide med, og børn skal være 7 år for at komme med. Det forstår man godt, når man har set, hvor stejle iskanterne er.

Grunden til, at Franz Josef og Fox gletscherne kommer helt ned til regnskoven er, at Tasman Sea ud for vestkysten genererer meget regn, som kommer ned som store mængder sne i Southern Alps (den bjergkæde, som går fra nord til syd på Sydøen) - op til 15 meter om året. Denne store mængde sne presses sammen til is, da den presses ned i de smalle kløfter. Isen presses så hårdt sammen og bevæger sig 1-5 meter pr. dag (hvilket er meget for en gletscher) ned af bjerget, så den når ikke at smelte før, den er helt nede ved regnskoven.

Rasmus på sit "barnesæde".

Southern Alps et stykke vej nord fra gletscherne. Det var her, vi blev tilbudt at komme op med helikopter.

Flot isblå flod ved et lille stop.

Franz Josef gletscheren.

På vej mod gletscheren.

Et af vandfaldene på vej mod gletscheren.

Vores store dreng foran Franz Josef.

Lars & Gitte var også her!

Her til og ikke længere.

Udsigt til de snedækkede Mount Tasman (til venstre) og Mount Cook (til højre).

Samme dag, som vi var oppe ved Franz Josef, kørte vi videre til byen Fox, hvor vi havde en helt fantastisk udsigt til Fox gletscheren samt de snedækkede bjerge Mount Cook (New Zealands højeste bjerg med sine 3.754 m.) og Mount Tasman. Vi tog ud til Matheson søen, hvorfra man har en enestående udsigt til Southern Alps - i flot solskinsvejr. Det var godt, at vi fik taget denne tur den første dag, for den næste dag var det overskyet og Mount Cook og Mount Tasman var gemt bag skydækket. Det gjorde dog ikke traveturen helt op til Fox gletscheren mindre imponerende. Vi gik langs den brusende flod, som kommer fra gletscheren, i en barsk natur, som veksler mellem regnskov og åbne stensletter med udsigt til de stejle bjergsider. Der var flere flotte vandfald og vandløb over klippestykker, som vi måtte krydse for at komme tæt på gletscheren. Trine, Rasmus og Gitte stoppede ved rebet og alle skiltene med "Extreme Danger", men Lars måtte selvfølgelig næsten helt der hen! Det var endnu en fantastisk naturoplevelse!! Mens vi gik op til gletscheren, kom solen frem lige over bjerget. Dog var der stadig regnskyer over de lavere bjerge, så da vi bagefter gik en tur i regnskoven på den anden side af floden for at se gletscheren på afstand, regnede det. Det er utrolig flot at gå inde i regnskoven, som er helt grøn og slutter tæt til omkring en. På billederne kan I se, at Fox blev besteget i "efterårstøj" modsat Franz Josef dagen før, hvor det var så varmt, at vi kun havde shorts og T-shirt på.

En flok køer på vej over vejen.

En der lander med faldskærm foran Fox gletscheren.

De stejle skrænter på vej til Fox gletscheren.

Familiebillede foran Fox gletscheren - SMIL!

Et af vandfaldene - det skal nu oplevet inkl. høres for at være imponerende!

Hullet i gletscheren, hvor smeltevandet kommer ud.

Lars foran gletscheren med det eneste hul i skyerne!

Familien i regnskoven.

Mens vi var i Fox undersøgte vi, hvad det ville koste at komme op at se gletscherne og Mount Cook med helikopter. De bruger meget små fly og helikoptere til at vise turisterne bjergene og hvalerne her på Sydøen. På vej til gletscherne var vi blevet tilbudt at komme op at se Southern Alps i 40 minutter til 250 $ for hele familien. Det benyttede vi os ikke af, da vi mente, at vi ville se Mount Cook og gletscherne, hvis vi skulle op at flyve. I Fox kostede det så bare 250 $ pr. person, så det blev ikke til noget. I stedet tog vi ud for at se to fyre lande med faldskærm - dejligt med gratis fornøjelser (I kan selv gætte, hvem der skriver dette).

Det eneste, der var galt med vores tur til gletscherne, var, at vi var kørt fra vores køleskabspose i Hokitika, så i stedet for en masse lækkert pålæg, stod frokosten på toast med syltetøj, og aftensmaden blev ikke til kyllingebryst men til spagetti med tomatsovs .... skidt for min mand, som skal have sit kød hver dag!

Efter disse flotte og aktive dage ved gletscherne kørte vi sydpå igennem ingenmandsland med regnskov og ubeboede strande. Det er måske pga. sandfluerne, at der er så få mennesker i dette flotte naturområde. Der er ikke så mange sandfluer i forhold til om sommeren, men vi bliver alligevel alle bidt og ligger og klør stik både morgen og aften. Vi kørte fra Vestkysten ved Haast og igennem Haast passet, hvilket selvfølgelig var meget flot og bød på et par ture ud til vandfald.

Udsigt over Vestkysten nord for Haast.

En af de mange lange "one lane bridges" over floderne.

Udsigt igennem Haast passet.

Et af vandfaldene på vejen.

Hen mod aften kom vi igennem alle disse timers kørsel i ingenmandsland og til den første lille by i Southern South Island - Makarora. Her var vi heldige at få en hytte på "byens" campingplads "Makarora Wilderness Resort". Det var en super hytte med en dobbeltseng, to enkelt senge, et køkken, alt køkkengrej inkl. porcelæn, en varmvandskedel og et spisebord med 4 stole. Ja, det virker nok banalt, men det var luksus for os. Vi kunne jo ligefrem danse på gulvet, så meget plads var der. Og at drikke kaffe af en porcelænskop i forhold til en plastikkop er nu dejligt. Området havde udsigt til de to bjergkæder, som omgav dalen, så bedre kunne det ikke blive. Derfor besluttede vi os med det samme til at blive i to overnatninger.

Om aftenen sad Lars og jeg ved bordet (sikke en luksus) og planlagde resten af tiden i New Zealand. Det var mærkeligt, da hele turen ellers har været planlagt fra dag til dag, så at skulle udvælge rute og campingpladser til konkrete datoer for hele 10 dage, det var uvant. Vi skulle vælge en dato for færgen fra Syd- til Nordøen, da vi skal give biludlejningsfirmaet besked, så vi kan aflevere vores Toyota Corolla i Picton og få en ny i Wellington på Nordøen. Vi har før bare taget den tid, som rejsen nu engang tog for os, men nu var der pludselig en slutdato på ... væmmeligt, væmmeligt! Vi er blevet nødt til at vælge Milford Sound i syden fra. Det kræver 600 km. ekstra kørsel på bjergveje, så selv om det skulle være noget så flot (fjorde med stejle bjerge som i Norge), så er det ikke værd at sætte børnene i bilen i så lang tid for at se det. Forhåbentligt får vi nok bjerge i Wanaka og Queenstown, som vi har valgt at fortsætte til.